2010 m. gruodžio 14 d., antradienis

Šiek tiek apie kapitalizmą

Sako, kad gyvename kapitalizmo sąlygomis. Jei taip yra, tai tam, kad geriau tvarkytumėmės su pinigais savo kišenėje ar banko sąskaitoje, turime pažinti ir pačią sistemą, kurioje gyvename. Nesirengiu čia rašyti, kas yra kapitalizmas, nes google paieškoje įrašę žodį "kapitalizmas" gausite per akis informacijos. Čia trumpai padėstysiu savo požiūrį, formuojamą visos tos informacinės lavinos. O jūs formuokite savąjį :).
Kapitalizmas idealiu atveju man patinka. Lyginant pavyzdžiui su sportinėmis bėgimo varžybomis. Yra žinoma varžybų data. Iki varžybų - bent keletas metų pasiruošimui. Dalyvauti gali visi norintys. Vieni ruošiasi rimčiau, kiti - nelabai, kiti visai nesiruošia. Atėjus varžybų dienai visi dalyviai, tokie, kokie jie yra, kiek ir kaip pasiruošę, stoja prie starto linijos. Logiškai mąstant, idealiu atveju turėtų nugalėti geriausiai pasirengęs bėgikas, kuris rimtai, sąžiningai ir atsakingai ruošėsi. Deja, realiame pasaulyje būna visko. Neskaitant atsitiktinumų, tokių kaip pvz., geriausias bėgikas per varžybas kluptelėjo ir dėl to jį aplenkė silpnesnis priešininkas. O kur dar dopingo vartojimas, užkulisiniai susitarimai su organizatoriais ar tiesiog turėtos išskirtinai geresnės sąlygos treniruotėms nei pas konkurentus... Taip ir realiame gyvenime su kapitalizmu... Vietoje realios konkurencijos kartais ji tik imituojama, kartais susitariama, kas laimės šias, o kas laimės kitas varžybas, kažkas turi išskirtinę paramą verslo vystymui, kažkam nutekinti visai kitiems tikslams skirti pinigai, perduodama vertinga slapta informacija ir t.t. Galų gale, netgi turguje nėra lygiai visiems prekiautojams vienodai gerų vietų... Ir gaunasi, kad realiame gyvenime kapitalizmas TIK IŠ DALIES įvertina žmogaus sumanumą, gebėjimus, verslumą, darbštumą ir t.t. Ir nors realus kapitalizmas man patinka mažiau nei idealus, jis man vis tiek patinka. Nes dar neatradau, kokioje kitoje ūkio (ekonomikos) sistemoje žmogus turėtų sąlygas dar geriau atskleisti, kas jis toks yra ir ką sugeba. Įsivaizduokit, pradėtų po bėgimo varžybų perskaičiuoti kažkas rezultatus: šitam dėl amžiaus, šitam dėl išsilavinimo, šitam dėl pareigų, šitam dar dėl kažko... Ir galų gale atbėgusysis pirmas lieka jei ne paskutinis, tai kažkur apie vidurį... Pabandykit pagalvoti, kas tai per ekonominės sistemos... arba jų įtaka kapitalizme.
Šių dienų kapitalistinėje santvarkoje kasdien vyksta varžybos. Jų esmė - perimti Jūsų uždirbtus pinigus. O geriausia, kai patys pinigus atiduodate. Už prekes, paslaugas, per mokesčius.
Nepamiršote, kad artėja šventės ir vyksta visokiausios akcijos? O ar pasitikrinote, kiek prieš "nuolaidų akciją" didesnio, brangesnio daikto, kurį ketinate pirkti "dėl nuolaidų", buvo pakelta kaina? Šiandien tai padaryti paprasta, tiesiog internete paieškojus, kiek toks daiktas kainuoja pasaulyje.
Todėl treniruokitės, kad neliktumėte be pinigų... Sėkmės :).

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.