2011 m. rugsėjo 1 d., ketvirtadienis

Premjero (ne)sąmoningi paistalai

Pasitaikė šiandien tokį straipsnį perskaityti:
http://www.diena.lt/naujienos/ekonomika/versla-smaugia-konkurentai-is-seselio-373827/psl-1
Jau senokai turėjau minčių vėl iš kitos pusės, platesniame kontekste parašyti apie savų finansų svarbą. Tai šitas straipsnis tiesiog ragina tai padaryti. Visų pirma komentarai apie tai, kas užkliuvo, cituoju:
„Klausydamas Didžiosios Britanijos premjero Davido Camerono pagalvojau, kad jų problemos yra nesvetimos ir mums: perteklinių socialinių išmokų sistema griauna motyvaciją siekti darbo ir išsilavinimo“, – kalbėjo A.Kubilius.
Koks yra bet kurio žmogaus tikslas gyvenime, gerbiamas premjere? Nejaugi taip primityviai suprantate žmogaus egzistenciją? Būti motyvuotam DĖL DARBO IR IŠSILAVINIMO? O kam to reikia? Kam žmogui darbas ir išsilavinimas, jei daugeliui net išsilavinusių ir turinčių darbus tai neužtikrina ir negarantuoja pakankamai orios egzistencijos mūsų šalyje (kaip kitaip paaiškinti emigracijos mastus)???
Skaitom toliau, ten dar gražiau: "Vyriausybės vadovas būgštauja, kad netrukus pradėsiantis augti darbo užmokestis gali turėti įtakos infliacijai. Be to, dar reikėtų tobulinti švietimo ir profesinio rengimo sistemą, kad verslui netrūktų kvalifikuotų specialistų."
Ar čia valstybės tikslas? Kad verslas turėtų apmokytų vergų, atsiprašau, kvalifikuotų specialistų?
Dar toliau yra kito žmogaus pastebėjimas, už kurio slepiasi tikroji problema: "„Pagal dabartinę sistemą mokesčius moka įmonės arba individualia veikla užsiimantys piliečiai, o ne visi dirbantys žmonės. Daugelį domina tik tai, kiek jie gaus į rankas, o mokesčiai – ne jų reikalas“, – kalbėjo G.Žaliauskas. Esą taip skatinamas baudžiavinių ir sovietinių laikų mąstymas – valstybės ir jos gerovės kūrimas yra valdžios arba ponų reikalas."
Štai smulkiau apie tą didelę problemą ir jos sąsajas su visų mūsų piniginėmis, apie sąmoningą ar nesąmoningą Vyriausybės vadovo (ne)supratimą apie valstybės tikslus ir uždavinius kitame įraše ir pakalbėsime. Nes tik bendro konteksto suvokimas bent kiek padės suprasti, kas gi darosi aplinkui. Ir kodėl taip svarbu sekti savo piniginės reikalus bei domėtis tuo, kas vyksta šalies politiniame gyvenime.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.