2010 m. kovo 31 d., trečiadienis

Pirmas apibendrinimas

Na ką gi, galim apibendrinti tai, ką jau iki šiol čia tiek prirašiau :).

1. Nusprendžiam, kad imsimės patys tvarkytis su savo finansais.
2. Pasirenkame priemones (popierines ar elektronines), kur ir pagal kokį planą rašysime kasdienines išlaidas.
3. Kasdien dienos pabaigoje susivedame, kam ir kiek išlaidų patyrėme.

Pradžiai to per akis. Po kokio mėnesio ar dviejų, kai bus sukaupta daugiau duomenų apie išlaidas, jau bus galima imtis išlaidų analizės ir galvoti, kaip su jomis elgtis toliau.

2010 m. kovo 26 d., penktadienis

Geras straipsnis

http://www.sveikaszmogus.lt/index.php?pagrid=psicholog&lid=2&rodyti=str&strid=37925&subtema=67

Nesutikčiau gal dėl antro punkto. Suplaktas į krūvą tikras šykštumas, kai nenorima teisingai atlyginti kitiems žmonėms už jų darbą su pasinaudojimu pasitaikančiomis progomis. Koks čia šykštumas, jei parduotuvė daro akciją ir galiu įsigyti reikiamą daiktą pigiau, o sutaupytus pinigus investuoti?

2010 m. kovo 25 d., ketvirtadienis

Asmeninių įsitikinimų žala

Didelę laiko dalį mūsų smegenys praleidžia apdorodamos priimtą iš aplinkos informaciją. Todėl daugelis iš mūsų ir finansiniuose reikaluose mato situaciją taip, kaip nori matyti, o ne taip, kaip yra iš tiesų. Tam ir reikia atmesti visokius apmąstymus, įsitikinimus, prielaidas ir kitus vėjus, kitaip niekada nevaldysite situacijos nei savo piniginėje, nei gyvenime. Skaičiai man ir patinka būtent todėl, kad prieš juos nepašokinėsi. Jei išleidai tūkstančiu litų daugiau nei uždirbai, reiškia, esi minuse 1000 Lt ir bet kokie išvedžiojimai ir pasiteisinimai yra beprasmiai. Viskas, kas lieka, tai sugalvoti, kaip tą minusą pakeisti į pliusą.

Mąstymas ir veiksmai

Tai, kas dedasi mūsų galvose, įtakoja ir padėtį piniginėje. Taigi, kol patys nenorite domėtis savo finansais, kol nėra noro juos sekti, skaičiuoti, tvarkyti, tol niekas kitas už jus to nepadarys. Teisingai yra sakoma, kad kad pinigai keliauja pas protingus. Ir turima minty ne šiaip protingus, o tuos, kurie imasi atsakomybės patys susižiūrėti ir susiskaičiuoti, kas dedasi su jų pinigais. Tikriausiai tai ir yra visų svarbiausias dalykas, jei iki šiol nesekėt savo finansų - tai keisti savo mąstymą ir imtis realių veiksmų.

2010 m. kovo 24 d., trečiadienis

Geras pastebėjimas

Radau spekuliantai.lt puslapyje: "Kuo ilgiau jūs būsite „nepasikaustęs“, tuo daugiau pinigų patikėsite valdyti makleriams. O už pinigų valdymą dar imamas mokestis. Visa finansų konsultavimo industrija paremta tuo, kad jūs neturite žinoti, kaip valdyti savo finansus. ...
Toliau, brokeriams mokate komisinius net ir tada, kai jūsų sandoris būna nuostolingas. Tiesiog mokate jam už kiekvieną savo sandorį. Todėl maklerio pajamos tiesiogiai priklauso nuo jūsų sandorių skaičiaus. O tai jų verslas. Dauguma žmonių mano, kad jų makleris yra investicinių idėjų generatorius, portfelio valdymo patarėjas, finansinio planavimo padėjėjas. Realiai, jei jie ir pataria jums, jūs mokate ne už tas paslaugas, o už tai, kad paprasčiausiai prekiaujate per jų įmonę. Ir pinigus jie gauna ne už tai, kad jums gerai sekasi, o už tai, kad prekiaujate dažnai.
Todėl šio straipsnio tikslas yra „priversti“ sprendimus priimti savarankiškai ir prisiimti už juos atsakomybę. Pilną!"

Manau, nėra ką čia daugiau pridėti. Kaip ir visur gyvenime, taip ir finansuose, privalote patys prisiimti atsakomybę.

2010 m. kovo 23 d., antradienis

Procentų skaičiavimas

Tai dar vienas dalykas piniginiuose reikaluose, ką reikia mokėti iš matematikos. Procentai yra skirti tam, kad lengviau įsivaizduoti, kokią santykinę dalį iš bendro katilo išleidžiame vieniems ar kitiems dalykams. Skaičiavimui tereikia išmanyti daugybą ir dalybą. Viskas labai paprasta: pavyzdžiui, visos mėnesio išlaidos yra 3647 Lt, o maistui išleidom 825 Lt, tai visos išlaidos yra 100 proc., o išlaidos maistui nuo bendro katilo sudaro (825 Lt x 100 proc.)/3647 Lt = 22.62 proc. Taigi, štai ir žinom, kad per mėnesį pravalgėm kiek daugiau nei penktadalį visų savo pajamų. Taip ir su kitomis išlaidomis išmokstame suvokti, ko kiek ir kam išleidžiame. O tai suvokę pereisime prie sekančio: savo išlaidų valdymo.

Būtinos žinios

Daugeliui tikriausiai atrodo, kad savo finansų tvarkymas reikalauja ypatingų žinių, kvalifikacijos ar išsilavinimo. Gryni niekai. Viskas, ko reikia - mokėti NET KETURIS matematikos veiksmus:

1. Sudėti
2. Atimti
3. Dauginti
4. Dalinti


Ir viskas, daugiau jokių specialių techninių žinių!

2010 m. kovo 19 d., penktadienis

Dvi turto rūšys

Klausimėlis: kas yra turtas? Dažnas pasakysite, kad tai butas, namas ar mašina. Metas pamiršti tokį primityvų suvokimą apie tai, kas yra turtas.
Bet kokį turtą galima priskirti aktyvui arba pasyvui. Pasyvas - tai bet koks daiktas, kurį jūs turite, tačiau jums iš jo jokios naudos, tik išlaidos iš kišenės. Ir nereikia tokių nesąmoningų pasiteisinimų "man to reikia, nes gyvenu vieną kartą". Toks mąstymas veda į skurdą.
Asmeninis automobilis yra pasyvas (nes jo išlaikymui jūs mokate savo pinigus, o ne automobilis moka už jūsų išlaikymą).
Būstas, kuriame gyvenate ir neketinate parduoti, yra pasyvas (kai patiriate išlaidas už kreditą, nuomą, remontus ir komunalinius mokesčius).
Ir taip toliau... Apsidairykite apie save. Jei aplink jus krūvos brangių ir gražių daiktų, tai dar nereiškia, kad turite turto.

Tik aktyvas yra vertas dėmesio turtas. Tai toks turtas, kuris jums neša pinigus (primityvus pavyzdys - butas, kol jį nuomojate, yra jūsų aktyvas, nes gaunate nuompinigius ir dar už patarnavimus mokate ne jūs. Vos tik patys jame apsigyvenate- butas tampa jūsų pasyvu... Dilema: kur gyventi, kad galėtum išnuomoti savo butą...:) ).
Tikriausiai žinote, kad turtą skirsto į materialų ir nematerialų. Jūsų kepurė - tai jūsų materialus turtas. Jūsų sugebėjimas numegzti kepurę - tai jūsų nematerialus turtas. Nematerialų žmogaus turimą turtą aš siūlau suprasti kaip turimus įgūdžius, kurių dėka žmogus gali įgyti materialaus turto. Gaunasi, kad nenaudojami įgūdžiai yra pasyvas (nes, pvz., mokėjote už chemijos studijas, o dirbate filologu) :).

Taigi, kas yra jūsų aktyvai? Kuris turimas turtas jums neša papildomas pajamas neskaitant jūsų darbo pajamų?
O kiek turite pasyvų? Kiek išlaidų turimam turtui išlaikyti skiriate? O gal geriau dalies tokio turto visai atsikratyti?
Svarbiausias dalykas: kol pajamos iš aktyvų viršija išlaidas pasyvams (ar bent yra lygios), jūsų finansinė padėtis yra ok :). Saugokite svarstykles tokioje padėtyje.

Kaip grupuoti išlaidas

Manau, nereikia susmulkinti kuriamų išlaidų grupių, visiškai pakanka keliolikos pagrindinių:

1. Maistas
2. Maistas (pvz., pietūs kavinėje, vakarienė restorane)
3. Kreditas (arba nuoma)
4. Komunalinės išlaidos
5. Ryšio išlaidos (telefonas, internetas, TV)
6. Apranga
7. Avalynė
8. Higienos prekės ir paslaugos
9. Viešasis transportas
10. Nuosavas automobilis (kuras)
11. Nuosavas automobilis (remontas)
12. Nuosavas automobilis (draudimas)
13. Išlaidos sveikatai (pvz., sporto klubas)
14. Išlaidos susirgus
15. Laisvalaikis (kinai, klubai, koncertai ir t.t.)
16. Savišvieta (knygos, seminarai)
17. Alkoholis
18. Buities išlaidos (baldai, remontai, indai ir pan.)
19. Kitos išlaidos (visokios kitokios, vienkartinės išlaidos, kurių nesugalvojote kur priskirti)

pasikoreguokite šias grupes pagal save, gal ką išmesite, gal ką pridėsite. Žiūrėkite, kad jums būtų aišku ir suprantama. Tačiau smulkinti iki daugiau nei 25-30 grupių, nei stambinti iki 5-10 grupių nerekomenduoju. Vienu atveju informacija bus pernelyg iškaidyta, kitu atveju - per daug suplakta į krūvą. Nei vienu nei kitu atveju iki galo neįžiūrėsit, kas dedasi su jūsų asmeninėmis išlaidomis.

Kur susivesti savo kasdienines išlaidas?

Toks klausimas man kilo maždaug prieš dešimt metų, kai pamėginau susirašyti savo išlaidas popieriuje, nes tuomet dar neturėjau savo kompiuterio (juokinga, dirbti kompiuteriu mokėjau, bet nuosavo neturėjau). Rašymas ranka man visuomet pabosdavo, todėl pirma mintis išlaidų susirašymui buvo apie Exel'į. Šiaip nieko prieš šią programą neturiu. Kiek pasėdėjus ten galima susikurti kažką panašaus į išlaidų suvestinę. Tačiau su Exeli'u išlaidas vedžiau labai trumpai (gal kelias eilutes :) ) - iškilo grynai techninių klausimų, kaip patogiai tas suvestines apiforminti, į kuriuos gilintis vėlgi tingėjau. Todėl internete ėmiausi ieškoti jau sukurtų produktų. To meto mano atradimas buvo nemokama lietuviška programėlė "Namų buhalteris", kurios autoriui iki šiol esu labai dėkingas, ir kiek suprantu iš atsiliepimų internete, be manęs tokių yra ir daugiau. Spėju, iki šiol galima šią programėlę surasti. Man ten patiko labai suprantamas valdymas, išlaidų grupių kūrimas ir aiškus duomenų ir jų apibendrinimo pateikimas. Pavyzdžiui, galima susikurti išlaidų grupę "Maistas" ir kasdien į šią grupę rašyti bet kokias išlaidas maistui. Papildomai galima įrašyti patikslinimą, tarkim, duona, pienas ar kopūstai. Arba galite iš karto kurti detalias grupes "Pienas", "Kotletai" ir t.t.
Šiai dienai, pagūglinęs radau daug daugiau programų asmeniniams finansams tvarkyti - jūsų valia rinktis jums patogiausią, gražiausią ir kitą -iausią :).

Pradžia

Nuo ko imtis tvarkyti savo finansus? Bet koks buhalteris pasakys, kad reikia susivesti savo pajamas, išlaidas, turtą, skolas, suvesti balansą ir t.t. ir panašiai. Kai tiek visko daug ir iš karto užgriūna, daugeliui iš mūsų kyla natūrali atmetimo reakcija, esą rūpesčių ir taip per akis, kam čia dar vieną papildomą užsikrauti. Todėl mano pasiūlymas - pradėkite po mažai.

Pirmas veiksmas, kurio imkitės: tai kiekvieną dieną fiksuokite, kam ir kiek pinigų išleidote. Tarkim, maistui tiek, batams tiek, komunaliniams tiek, kurui tiek ir t.t. Privalote būti sąžiningi (įdomu, kokia prasmė save apgaudinėti) - užsirašykite VISAS patirtas išlaidas. Be to, pamirškite tokį dalyką, kaip čekių rinkimas ir jų duomenų susirašymas po savaitės ar dviejų. Lengviau yra kasdien padaryti kelis įrašus (apie tai, kur juos daryti - kituose pranešimuose) nei po kurio laiko susikaupusias kelias dešimtis. Po mėnesio ar poros galėsite pereiti ir prie kitų dalykų.

Kam reikia tokio išlaidų užsirašymo? Visų pirma, taip įprasite sekti, kur išteka jūsų pinigai. Be to, tai yra jūsų dabartinės finansinės situacijos inventorizacijos pradžia. Kol neišsiaiškinote esamos situacijos, tol nieko negalite aiškaus pasakyti, ką ir kaip reikėtų keisti ir tobulinti. Tiesiog manau, kad žmonės, kurie neveda savo finansų, gyvena kažkiek atitrūkę nuo realybės, nes nežino, kas dedasi jų piniginėje. Taigi - tiesiog žymimės visas savo išlaidas. Pradžiai tokio užsiėmimo per akis.

Apie ką čia

Sveiki,

Mano vardas Mindaugas. Jau senokai domiuosi tuo, kaip susitvarkyti su nuosavos piniginės turiniu, kad ir poreikiai būtų patenkinti, ir vėjas kišenes aplenktų. Viešojoje erdvėje visokiausios visokių ekspertų ir "ekspertų" (sunku kartais atskirti, kuris yra kuris :) ) patarimų pilna. Tačiau konkretumo dažniausiai būna nedaug, o kai kurie patarimai išvis prasilenkia su sveiku protu ir bent mano turima asmenine patirtimi. Pamenu, kaip toks vienas labai jau garsus mūsų krašto ekonomistas Kęstutis G., per vieną TV laidą paklaustas, kaip žmonėms išsaugoti savo pinigus, nieko doro taip ir neišspaudė. Pašnekėjo kažką, po ko nesupratau, kodėl jis yra profesorius...
Taigi vieną dieną sumąsčiau, kad vistiek kam nors pravers mano pasidalinimas savo kukliu patyrimu ir konkrečiais patarimais apie elgesį su savais pinigais. Tuo labiau, kad pinigų tema yra savotiška tabu. Beveik visi žmonės dėl jų vargsta darbe, nesidžiaugia gyvenimu, tačiau apie tai, kaip tvarkytis su jais, kai pinigėliai jau kišenėje, retas kalbasi ir gilinasi. Ištrinkim šitą tabu :). Pažadu rašyti kuo trumpiau ir kuo aiškiau, kaip kažkur kažkas sakė, tik tai, kas svarbiausia :).