2010 m. kovo 19 d., penktadienis

Dvi turto rūšys

Klausimėlis: kas yra turtas? Dažnas pasakysite, kad tai butas, namas ar mašina. Metas pamiršti tokį primityvų suvokimą apie tai, kas yra turtas.
Bet kokį turtą galima priskirti aktyvui arba pasyvui. Pasyvas - tai bet koks daiktas, kurį jūs turite, tačiau jums iš jo jokios naudos, tik išlaidos iš kišenės. Ir nereikia tokių nesąmoningų pasiteisinimų "man to reikia, nes gyvenu vieną kartą". Toks mąstymas veda į skurdą.
Asmeninis automobilis yra pasyvas (nes jo išlaikymui jūs mokate savo pinigus, o ne automobilis moka už jūsų išlaikymą).
Būstas, kuriame gyvenate ir neketinate parduoti, yra pasyvas (kai patiriate išlaidas už kreditą, nuomą, remontus ir komunalinius mokesčius).
Ir taip toliau... Apsidairykite apie save. Jei aplink jus krūvos brangių ir gražių daiktų, tai dar nereiškia, kad turite turto.

Tik aktyvas yra vertas dėmesio turtas. Tai toks turtas, kuris jums neša pinigus (primityvus pavyzdys - butas, kol jį nuomojate, yra jūsų aktyvas, nes gaunate nuompinigius ir dar už patarnavimus mokate ne jūs. Vos tik patys jame apsigyvenate- butas tampa jūsų pasyvu... Dilema: kur gyventi, kad galėtum išnuomoti savo butą...:) ).
Tikriausiai žinote, kad turtą skirsto į materialų ir nematerialų. Jūsų kepurė - tai jūsų materialus turtas. Jūsų sugebėjimas numegzti kepurę - tai jūsų nematerialus turtas. Nematerialų žmogaus turimą turtą aš siūlau suprasti kaip turimus įgūdžius, kurių dėka žmogus gali įgyti materialaus turto. Gaunasi, kad nenaudojami įgūdžiai yra pasyvas (nes, pvz., mokėjote už chemijos studijas, o dirbate filologu) :).

Taigi, kas yra jūsų aktyvai? Kuris turimas turtas jums neša papildomas pajamas neskaitant jūsų darbo pajamų?
O kiek turite pasyvų? Kiek išlaidų turimam turtui išlaikyti skiriate? O gal geriau dalies tokio turto visai atsikratyti?
Svarbiausias dalykas: kol pajamos iš aktyvų viršija išlaidas pasyvams (ar bent yra lygios), jūsų finansinė padėtis yra ok :). Saugokite svarstykles tokioje padėtyje.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.