2012 m. kovo 22 d., ketvirtadienis

Turimų finansų didinimas: indėliai

Iki skausmo visiems žinomas sutaupytų pinigų pasyvaus investavimo būdas. Nunešei į banką, padėjai, ir jei bankas nebankrutavo (o kad ir bankrutavo, bet indėliai drausti), po sutarto laiko atsiimi pinigus su palūkanomis. Indėlių yra įvairios rūšys, apie juos info yra sočiai. Atkreipčiau dėmesį tik tiek, kad tai yra pasyvus neigiamas investavimas (dėt pinigus į indėlius). Todėl, kad visada infliacija yra apie du kartus didesnė nei metinės indėlių palūkanos :). Tiesiog prarandama šiek tiek mažiau pinigų nei būtų prarasta juos laikant kojinėje. Be to, sunešę indėlius į banką, dalyvaujate programoje "darom pinigus iš oro" :). Smulkiau apie mechanizmą rasite ankstesniuose įrašuose. Taigi, padėdami indėlį paremiate dalinio rezervo sistemą, nors ją suvokę vargu ar norėtumėte ją remti, nes, šiaip ar taip, ji prisideda prie infliacijos ir jūsų pinigų nuvertėjimo :). Taigi, spręsti kaip visada lieka jums patiems, kiek tai jums naudingas investavimo būdas...

2012 m. kovo 10 d., šeštadienis

Turimų finansų didinimas: sąvokos "taupymas, investavimas, spekuliavimas"

Prieš rašant žadėtus įrašus apie galimus uždirbtų ar kitaip sukauptų gėrybių būdus reikia susitarti dėl sąvokų, kad apie tą patį kalbėdami tą patį ir suprastume :).
Taigi, kas yra taupymas?
Pagal informaciją ką radau internete (ir šiaip, būtent taip tai yra suprantama daugelio žmonių nuo seno), tai šitas žodis reiškia dalies (ar net viso) uždarbio, ar kokio daikto (pvz., grūdų) atidėjimą ateičiai. Dar kažkur taupymas apibrėžtas kaip "pajamų ir vartojimo išlaidų skirtumas". Nors tai nėra visai tikslu, jei tas nedaroma sąmoningai, tai greičiau tiktų vadinti likučiu.
Taigi, taupyti, tai reiškia ateičiai atidėti dalį to, ką turime šiandien (ir ką galime šiandien čia ir dabar suvartoti). Visas žmogaus gyvenimas yra nuolatinis vartojimas, jei ką... Priežastys, dėl ko taupoma, gali būti įvairios, jų nevardinsiu. Apsiribosiu tuo, kad taupymas tampa įdomesnis ir svarbesnis, kai žmogus žino, kodėl jis tai daro.
O kas yra investavimas (investicijos)? Tai jau ne lietuviškas žodis, todėl daliai žmonių jo prasmė iki šiol gali būti sunkiai suvokiama. Patvirtinimui pasikapsčius internete šio žodžio prasmė yra tokia: tai į kažką įdėtos lėšos, pinigai, vertybės. Daugeliu atvejų investavimu laikomas pinigų įdėjimas su tikslu po kažkiek laiko atgauti didesnę sumą nei įdėjai.
Mano manymu, privalomo ryšio tarp taupymo ir investavimo nėra jokio. Nes investavimu galima pavadinti bet kokias, nebūtinai iš santaupų, išlaidas, kurios po kurio laiko sugrįžo ir dar davė pelno. Taigi, visos kitos išlaidos, kurias patiriame, ir kurios nei pačios grįžta, nei atneša su savimi dar daugiu lėšų mums į kišenę, NĖRA investicijos. Priminimui apie tai galima pasižiūrėti senesniuose įrašuose apie turto rūšis.
Taigi, investuojame (įdedame lėšas kažkur) tam ir iš esmės tik tam, kad atgautume ką įdėjom ir dar daugiau. Todėl čia verta prisiminti viename iš įkeltų video mintį apie užsienio investuotojus Lietuvoje. Tai viso labo žmonės, dedantys savo pinigus tam, kad juos paskui atgautų. O tokios pasakos apie darbo vietų kūrimą, žmonių gerovę skirtos tik akių dūmimui. Investuotojai darbo vietų sukurs tiek ir leis darbuotojams tokį gerovės lygį, kuris užtikrins jų įdėtų lėšų grįžimą ir dar prieaugį. Jei mes esame investuotojai (įdedame lėšas su tikslu atgauti jas su prieaugiu), argi elgtumėmės kitaip?
Taigi, sutaupėme, kitais žodžiais, atidėdami nuo dabarties vartojimo, per metus kitus trečius sukaupėme ateičiai tam tikrą lėšų kiekį. Aišku, norime, kad tai išliktų, išsaugotų vertę, o jei dar lėšos padidėtų, tai būtų labai gerai. Čia ir kyla labai gerai žinomas (atspėsit iš kur :) ) klausimas "KĄ DARYT?". Atsakymas peršasi savaime - investuoti. Įdėti lėšas ten ir taip, kad jos išliktų ir netgi didėtų keičiantis žmonėms, laikams, santvarkoms...
Dėl įdomumo investavimą galima išskirti į tokias rūšis:
1. Aktyvus investavimas. Įdedame lėšas ten, kur patys kiek įmanoma daugiau įtakojame ir rūpinamės jų augimu, domimės kaip tą daryti, saugome nuo galimų grėsmių ir sprendžiame, kaip kur ką su įdėjimais nuveikti, kad gauti didesnę grąžą. Vienas pavyzdžių - nuosavas verslas.
2. Pasyvus investavimas. Įdedame lėšas ten, kur patys paskui po įdėjimo neturime didesnės įtakos. Netgi ne itin domimės (jei ir domimės, tai įtakos ne tiek daug turi), kur į ką įdėjom savo lėšas. Tiesiog tikimės, kad viskas bus gerai, kad globalios jėgos ir geri dėdės pasirūpins, kad mūsų įdėjimai augtų ir mums sugrįžtų didesni... Vienas galimų pavyzdžių - investicinis gyvybės draudimas.
Visiškai gryno nei pirmo nei antro tipo investavimo greičiausiai nebūna. Vienur yra daugiau aktyvumo, kitur - pasyvumo.
Dar reiktų paminėti spekuliavimą. Kartais tai tapatinama su investavimu. Tačiau mano manymu yra ne visai taip. Spekuliavimas yra prekybinė operacija, kai iš vieno perki pigiai, kitam parduodi brangiai. Kainų skirtumas lieka tavo kišenėje. Todėl spekuliavimas gali būti vienas iš aktyvaus investavimo būdų padidinti turimas sutaupytas lėšas. Lygiai taip pat tai yra būdas ir jas prarasti - nupirkau rodos pigiai, kainos dėl kažkokių priežasčių krito, pinigų reikia, tenka parduoti pigiau nei nupirkau. Galime tai pavadinti "aktyviu neigiamu investavimu". Galim ta proga NT burbulą prisiminti :) sorry, jei kam tai skaudi tema :).