2014 m. balandžio 11 d., penktadienis

Kiek už mėnesį? Ar už metus?

Atkreipiau dėmesį, kad daug tautiečių skaičiuoja savo pajamas per mėnesį. Manau, kad toks skaičiavimas daugeliu atvejų nėra tikslus ir prasmingas. Mėnuo nelygu menėsiui, pajamos gali skirtis, ir dažnai skiriasi. Arba gaunama pajamų ne už  mėnesį, o už konkretų darbą, kuris truko visai kitokį laiko periodą. Todėl siūlau pereiti prie savo visų metinių pajamų skaičiavimo. Būtent taip skaičiuojamos pajamos arba darbo pasiūlymuose įrašomas siūlomas atlyginimas (dar reikia žiūrėti, prieš ar po mokesčių, dažniau – prieš mokesčius) Vakarų šalyse.
Mano manymu, tai  sau pačiam tiksliau parodo savąsias pajamas, o paskaičiavę vidurkį, kiek vidutiniškai gauname per mėnesį, išsivaduojame nuo apgaulingų iliuzijų, kai vieną mėnesį gauname didesnes pajamas, kad jos tokios pačios yra ir visus kitus mėnesius. Juk ne paslaptis, kad ne vienas, kai atsako į klausimą apie pajamas, pasigiria (vis tie kompleksai...) didesnėmis, imdamas geriausią kažkada buvusį mėnesį. Ir taip labiau apgauna save, nenorėdamas pripažinti, kad pajamų lygis iš tiesų yra žemesnis ir ne viską šiuo metu iš tikro gali sau leisti, ką galėtum, jei nuolatos turėtum pajamas, apie kurias sakai kitiems.
Dar kitas pajamų skaičiavimas, kuris man taip pat patinka – kiek pajamų į rankas vidutiniškai ateina per darbo dieną ar darbui skirtą valandą. Čia irgi tikslesnis skaičius būtų iš duomenų apie metines pajamas, o ne savaitės ar mėnesio.
Taigi, skaičiuokime savo metines pajamas po mokesčių, taip tiksliau matysime situaciją apie savo pajamas ir per mėnesį, ir per savaitę, ir per valandą.
Tą patį siūlau daryti ir su išlaidomis. Tai padės įvertinti, kokią dalį pajamų vėl išleidžiame. Ir jei jūsų metinės išlaidos sudaro 50 proc. ir daugiau nuo metinių pajamų, jums reikėtų susimąstyti apie savo asmeninių finansų (ne)valdymą.